František Mariánek, 21. srpen 2015
Kontrola kvality zmrzlin
 

Hlavní hygienik ČR: I letos pečlivě

kontrolujeme kvalitu zmrzliny

 

Stejně jako v předcházejících letech provádějí hygienici také v letošní letní sezóně kontroly výroby a

prodeje zmrzlin. Oproti loňsku ale došlo k výrazné změně charakteru kontrolovaných provozoven. V

hledáčku hygieniků jsou zejména stánky nebo občerstvení, kde je buď prováděna výroba zmrzliny

studenou cestou, nebo je sem dovážena zmrzlina hluboko zmražená. V kontrole přípravy a podávání

zmrzliny hygienici dále pokračují také v rámci běžného dozoru nad provozovnami, kde je zmrzlina

pouze součástí nabídky, nikoli nosnou položkou sortimentu.

„V červenci letošního roku bylo provedeno 420 kontrol výroby a prodeje zmrzlin ve více než 300

provozovnách. Mezi nejčastější závady patří opakované nedodržování provozní a osobní hygieny,

neodpovídající značení zmrzlinových směsí i rozpracovaných polotovarů, neodpovídající podmínky

pro skladování potravin nebo používání potravin s prošlou dobou minimální trvanlivosti. Z důvodu

hrubého porušení hygienických zásad při výrobě a manipulaci s potravinami byl v 6 případech vydán

zákaz činnosti,“ popisuje hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Za červenec bylo navrženo 70 sankcí ve výši přesahující Kč 150.000,-. Hygienici dále uložili 45

opatření, přičemž mezi nejčastější patří nařízení dezinfekce celého zmrzlinového stroje a pracovních

ploch, likvidace polotovarů s prošlou dobou minimální trvanlivosti nebo nařízení povinného ověření

mikrobiologické nezávadnosti zmrzliny.

Od začátku roku 2015 bylo na mikrobiologické vyšetření odesláno 320 vzorků zmrzlin, z čehož 87

hodnotili hygienici jako nevyhovující. 24 vzorků bylo posouzeno senzoricky a 18 putovalo na

chemické vyšetření. Hygienici u řady z nich zjistili používání polotovaru, který obsahoval nepovolené

barvivo pro kategorii zmrzlin, a tento polotovar byl okamžitě zlikvidován. V kontrolách budou v době

zvýšeného prodeje zmrzlin, tedy nejméně do konce září, orgány ochrany veřejného zdraví nadále

pokračovat. Zkontrolovat plánují ještě kolem 1000 provozoven.


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 054
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář